Burhanettin Bulut Doludan Zarar Gören Üreticinin Sorunlarını Dinledi: “Üreticinin Zararını Devlet Karşılasın”
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’nın Seyhan ilçesinde dolu nedeniyle iş yeri zarar gören meyve ve mısır üreticilerinin dertlerini dinledi. Doludan etkilenen bahçelerde incelemelerde bulunan Bulut, “Bölgemizdeki ürünlerin büyük bir bölümü zayi oldu, kalan ürünlerden de üreticilerimiz herhangi bir maddi kazanç elde edemeyecek. Dolu yağışı da kapsama alınmalı” doğal afetlerde; üreticinin zarar ve giderleri devlet tarafından karşılanmalıdır.”
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’nın Seyhan ilçesinde dolu nedeniyle mahvolan narenciye, çekirdekli meyve ve mısır üreticileriyle Adana İl Başkan Yardımcısı Cahit İncefikir ile bir araya geldi. Üreticilerin dertlerini dinleyen Bulut, birkaç gün önce doludan meyvelerin zarar gördüğünü kaydetti. Bulut, “Şu anda bulunduğumuz yer kayısı ağaçlarının olduğu yer. Biraz ileride şeftali ağaçları, biraz ileride narenciye ağaçları var. Maalesef yağan dolu ağaçta iz bırakmadı. hepsini yere koyun elimdeki şeftalinin her yeri bozuk kayısının nerdeyse üçte biri zarar görmüş yani bu eserlerden ağaçta kalanların, ağaçta kalmayanların durumu bu Zemin.Aslında üretici yer istiyor.Üreticinin talep ettiği ek aslında çok kolay.Tarım sigortası verilen zararı tarım sigortası karşılıyor.Ancak bugüne kadar tarım sigortası her ikisini de karşılamaktan uzak. mevsimsel durum ve üreticinin ihtiyacı.
“GELİR ELDE ETMİYORUZ”
Üretici ayrıca dolu nedeniyle ağaçtaki ürünlerin tamamına yakınının zarar gördüğünü belirterek, “Bu meyvelerin hiçbiri yenilebilir durumda değil. Zarar gördükleri için herhangi bir gelir elde edemiyoruz. Hepsi temizlenip bahçeden atılacak. Bahçe.”
TAM SİGORTA KAPSAMINDA DEĞİLDİR
CHP’li Bulut, “Kaybı devlet karşılayacak mı?” sorusuna, “Dolu doğal afet olduğu için zarar karşılanmıyor. Dolu doğal afetler tarafından karşılanmalı ve masrafımız karşılanmalı. Sadece bu yıl değil, gelecek yıl da ağaçlar zarar gördü. Çünkü meyve gözü görmedi. Önümüzdeki yıl oluşacak meyve gözleri de doğal afetler nedeniyle bozuldu. Devletimizden destek bekliyoruz” diye yanıt verdi.
“EXTRA MALİYET”
Gelecek yıl rekoltenin düşük olacağını kaydeden üretici, “Meyve dalları henüz oluşmadı. Oluşacak dallar da zarar gördü. Dolayısıyla bu yıl ve gelecek yıl kayıplar ikiye, üçe katlanacak. Önemsemezsek. ağaç için, ağaç bize bakmaz. Masraflarımız iki katına çıktı. Ekstra maliyet. “Hiç olmazsa giderlerimizi karşılarsak, en azından önümüzdeki dönem ağaçları biraz olsun eski haline getirebiliriz. Harcamalarımız azalacak. Ödenecek kredilerimiz var” diye yanıtladı.
“MALİYETLERİMİZ BİLE ARTTI”
Doludan etkilenen mısır tarlasında da incelemelerde bulunan Bulut, üzüntüsünü şöyle ifade etti: “Dolu ekinimize çok zarar verdi. Bitkiyi iyileştirmek için yaprak gübresi kullanmak zorunda kalacağız, ilaç kullanmak zorunda kalacağız.” mantara karşı tüm hastalıklar. Bunlara dolu gelmeden önce ihtiyaç yoktu. Dolu sonrası hem verim düştü hem de oluşacak maliyetler arttı. Mısır verimsiz olacağı için hasat zamanından önce kuruyacak.”
“DESTEK İSTİYORUZ”
Şeker mısır Yapımcı CHP’li Bulut, “Üründen para mı kazanacaksın?” “Bu yüksek bir maliyetle mümkün değil. Devletten destek bekliyoruz. Yetkililer henüz incelemeye gelmediler. Geçen yıl tarımda dondan zarar gördüm, bu yıl dolu vurdu. Tahminim en az 40 olur.” Bu felaketten sonra verim yüzde yüz düşecek. Hem maliyetler arttı hem de verim azalacak. Emeğimizin karşılığını almamız mümkün değil” diye yanıt verdi.