Yaz başından bu yana kritik olan Merkez Bankası’nın faiz kararlarının Ekim aşamasını içeren haftaya girerken, kredi faizleriyle ‘hayatta kalan’ şirketlerin ve vatandaşların durumu ne? Kredi talebi düşüyor mu? Bankalar kredi veriyor mu? TCMB düşük faizli kredilerin akıbetini araştırırken faiz beklentilerinde umut var mı? Bu kapsamlı içerik derlemesine birlikte bakalım.
Faizlerde beklentiler artıyor: “Yüzde 37 yeterli olmasa da başarı hedefi varsa daha yüksek faiz kaçınılmaz.”
Aktaş, olasılıklar üzerinde dururken, enflasyonla mücadelede faiz artışlarının yeterli olmadığını belirterek, 1 yıl sonra enflasyon beklentisinin en az yüzde 35-40 aralığında olacağını, siyasi faiz oranının ise enflasyonla mücadelede yetersiz kalacağını ifade etti. Bu oranlarla enflasyonla mücadele edin.
Merkez Bankası’nın düşük faiz oranlarına ilişkin yaptığı araştırmanın sonuçları da dikkat çekti. 2021 yılı sonlarında başlayan faiz indirimi ve seçim ekonomisinin uygulandığı dönemlerde, şirketlere dağıtılan düşük faizli kredilerin yatırım ve istihdama değil, döviz cinsinden yatırıma yöneldiği gözlendi.
Merkez Bankası, ‘Ani Kredi Büyümesi ve Firma Davranışı: Bir Vaka Analizi’ başlıklı araştırmasında, özellikle ‘seçim ekonomisi’ döneminde ‘aşırı’ ve ‘seçici olmayan’ kredi büyümesinin üretkenliğe neden olmadığını doğruladığını belirtti. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde artış yaşanıyor. .
Günümüzde herkes öyle düşünmese de kredi talebinin durma noktasına geldiği söyleniyor.
Ticari krediler son haftalarda bireysel kredilerin üzerinde bir büyüme yakalarken, BDDK verilerine göre büyüme sürdürülemez bir dönemde yüzde 17,02’ye geriledi.
BDDK verilerine göre bankacılık sektörünün kredi hacmi 13 Ekim haftasında artarak 10 trilyon 751 milyar 390 milyon liraya ulaştı. Toplam kredi hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55,7 oranında artarken, TCMB EVDS verilerinde toplam ve bireysel kredi hacimleri grafiğe yansıdı.
Ekonomi Konusunda Erdal Sağlam, kredi talebindeki duraklamayı şöyle anlattı:
Kredilerin durmadığını düşünenler de var. Kredi, elektrik ve sigorta hesaplamalarını yapabileceğiniz “Cazibe”nin CEO’su, talebin her ay ikiye katlandığını belirtiyor.
TCMB eski başkan yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Turhan da düşük faizli kredilerin yarattığı gelir eşitsizliğine değindi.
Turhan, yakın geçmişte verilen düşük faizli kredilerin finansmanını sorgularken,
Ekonomi yönetiminin önceliklerini şu şekilde sıraladı: